Jdi na obsah Jdi na menu

Patti Smith oslaví v Praze 40 let od vydání alba Horses!

25. 3. 2015

Live: Patti Smith

Datum: 05.08.2015                                  Místo: Divadlo Archa, Praha

patti_smith_2014.jpgPatti Smith (foto - zdroj: festivaltrutnov.cz)

Americká zpěvačka Patti Smith chystá turné k oslavě čtyřiceti let od vzniku svého nejslavnějšího alba „Horses”, které natočila ve dvaceti devíti letech. Jednou ze zastávek koncertní šňůry bude 5. srpna pražské Divadlo Archa.

Na podzim roku 1975 Patti Smith svolala svou kapelu do Electric Lady Studios v New York City, aby zde nahrála svou debutovou desku „Horses”. Album vyšlo 10. listopadu stejného roku na labelu Arista Records a dodnes je považováno za hudební mezník, který ovlivňuje a inspiruje další a další generace hudebníků a umělců.

V dnešní době – o čtyřicet let později - Smith vzdá čest dlouhověkosti a trvalému vlivu tohoto alba sérií speciálních koncertů, z nichž jeden se odehraje v intimní atmosféře Divadla Archa, kam se matka punku již potřetí vrací. Naposledy v Arše Patti Smith vystoupila v létě 2009.

„Bude to opravdová, hrdá oslava” říká Patti o svém záměru představit na koncertě celé album „Horses”. Budou ji doprovázet dva členové původní kapely, Lenny Kaye a Jay Dee Daugherty, společně s hráčem na basovou kytaru a klávesy Tony Shanahanem, který je členem její kapely dvacet let.  

V Německu je naplánováno osm koncertů a speciální koncerty „Horses” Patti Smith představí i v Anglii, Itálii a Francii, stejně jako na výroční show ve svém rodném městě v Beacon Theater v New York City 10. a 11. listopadu.

Album „Horses” bylo zamýšleno jako „tříakordový rock propojený se silou slova”. Performanční básnířka a výtvarnice Patti začala s improvizacemi své jedinečné směsi písní a halucinačních představ vystupovat dva roky před vznikem desky na pódiích kabaretů a malých klubů za doprovodu kytaristy Kaye a klavíristy Richarda Sohla. Ostřila si své písně během živého vystupování a nechala je působit na neustále se rozšiřující manhattanské undergroundové publikum. Než se jí podařilo získat sedmitýdenní domovské vystupování v tehdy téměř neznámém klubu CBGB v Bowery v zimě roku 1975, její skupina se rozrostla o kytaristu Ivana Krále a bubeníka  Jay Dee Daughertyho. Tehdy upoutala pozornost prezidenta gramofirmy Arista Clive Davise, který s ní vzápětí podepsal smlouvu. Jako producent alba byl vybrán John Cale a deska vyšla 10. listopadu, na den výročí smrti básníka Arthura Rimbauda, jednoho z umělců, kteří měli na Patti největší vliv.

Album uvádí hymnická deklarace osobní odpovědnosti - „Ježíš zemřel za něčí hříchy, ale ne za moje” – zabalená do klasické skladby Vana Morrisona „Gloria”. Deska „Horses” představuje návrat k prvotním instinktům rocku - snažila se probudit ducha a příslib hudby v době, kdy se zdálo, že tento cit byl téměř zapomenut. Umělecký dosah alba se formoval ve skladbách s free strukturou „Birdland” a „Land”, kde se obsáhlé zvukové krajiny free jazzu, valivých rytmů a textového zaříkávání prolínají a vytvářejí zvukové obrazy, ve kterých se může přihodit cokoliv.  Strukturovanější skladby jako „Redondo Beach”, „Free Money”, „Kimberly” a „Break It Up” představovaly idealistický i romantický světonázor. V poslední skladbě alba „Elegie” se propletla minulost a budoucnost rocku v „moři možností”, jež se stalo současností. Hudba byla prodchnuta poezií v nekompromisním uměleckém hledání, které pomohlo položit základy toho, co je známo jako „vření punku”, i když se Smith a její kapela vždy snažila vyhnout kategorizacím.

Ikonická fotografie Roberta Mapplethorpea na obalu alba s Patti a jejím sáčkem přes rameno skvěle zachycuje okamžik zrodu a Horses se opravdu stalo počátkem dlouhé hudební kariéry, která dnes rezonuje s ještě větší silou. Albu se dostalo během let mnoha uznání, včetně předních míst na mnoha prestižních seznamech a místa v National Recording Registry v Knihovně Kongresu. Po této desce následovalo devět dalších alb s původním materiálem, knihy poezie a memoárový bestseller „Just Kids”; světová turné a vystoupení, stejně jako uvedení do Rock and Roll Hall of Fame.

Vstupenky na koncert Patti Smith jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketpro, GoOut.cz a v pokladně Divadla Archa za 1200,- Kč.