Jdi na obsah Jdi na menu

Britská kapela Suede vystoupí na festivalu Bažant Pohoda 2014!

12. 12. 2013

Datum: 10.07.-12.07.2014                          Místo: Letisko Trenčín, Slovensko 

025---suede.jpgSuede (foto: Angelika Špicarová)

Britská skupina Suede vystoupí v červenci 2014 na letním uměleckém festivalu Bažant Pohoda v Trenčíně. Suede patří k zásadním kapelám nejen britské hudební historie, právě ve spojitosti s nimi bylo poprvé použito označení stylu britpop.

Na kontě mají šest alb, z nich až tři se dostaly na vrchol britského žebříčku. Dokázal to hned jejich eponymní debut z roku 1993, který se nejenže stal ve své době nejrychleji prodávaným albem historie (přes 100 000 kopií za týden), ale získal i prestižní Mercury Prize za nejlepší britské album roku.

Ještě předtím se charismatický frontman Brett Anderson dostal na titulku časopisu Melody Maker a novinářka Caroline Sullivan tehdy v The Guardian napsala: „Suede se dostali na titulku Melody Maker dříve, než nahráli album. Kapele to pomohlo k nahrávací smlouvě, ale především přitáhlo pozornost veřejnosti i na další podobně uvažující kapely a pomohlo vytvořit britpop. Byla to ta nejlepší věc, jaká se mohla v hudbě přihodit. Možná by se tak nikdy nestalo, nebýt této titulky se Suede."

015---suede.jpgSuede (foto: Angelika Špicarová)

Tak se zrodil britpop, který vytvářel hudební svět devadesátých let. Přišli Blur, Pulp nebo Oasis a začala honička, která kapela je nejlepší. Právě Suede se rychle snažili od britpopu odčlenit, pokoušeli se o alternativnější nahrávky a experimentálnější zvuk, což ocenili nejen kritici, ale i hudební fanoušci. Úspěšná byla i další alba "Dog Man Star", "Coming Up", "Head Music". Po páté desce "A New Morning" však kapela v listopadu 2003 ohlásila konec.

Pokud byl nástup Suede na hudební scénu senzací, stejně se hovořilo i o jejich comebacku v roce 2010. Po osmileté přestávce se skupina rozhodla odehrát jeden charitativní koncert na pomoc Teenage Cancer Trust. „A najednou uprostřed koncertu se něco stalo. Ten pocit – být na pódiu s kapelou a cítit reakce publika, něco se ve mně hnulo, že by bylo hloupé neudělat to znovu", popsal basista Mat Osman koncert v londýnské Royal Albert Hall.

Kapela se vrátila na koncertní pódia a po třech letech nahrála své šesté album "Bloodsports", které se dostalo do Top 10 albového žebříčku, čímž si Suede zasloužili vysoký kredit u hudebních médií. „To, co dělají, dělají zatraceně dobře. Je to jako když se milenec úplně pomátl hned první noc a opakuje se to donekonečna. Suede jsou taková unikátní skupina, že ji nikdo nedokáže napodobit!" Napsal magazín The Quietus.

010---suede.jpgSuede (foto: Angelika Špicarová)

„Suede je ideální festivalová kapela“, říká ředitel Bažant Pohody Michal Kaščák. „Legenda, která spoluvytvářela soundtrack devadesátým letům, se kterou si můžete zazpívat mnoho hitů a která se dokázala vrátit s kvalitním albem. Těším se na chorály našich návštěvníků na letišti."

Suede, kteří vystoupí na Bažant Pohodě 2014 během páteční noci, jsou po americké raperce Azealii Banks jen druhým potvrzeným interpretem festivalu. Přesto se již prodalo téměř 8000 permanentek. V současnosti stojí 89 eur, koupit se dají v oficiálním e-shopu organizátora shop.pohodafestival.sk , u oficiálních prodejců a v síti Ticketportal.

009---suede.jpg

Celý fotoreport z koncertu Suede v Praze k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie 

Video:

Text - zdroj: Mário Gešvantner

Související:

Festival Bažant Pohoda přivítá hvězdná jména hudebního světa!