Jdi na obsah Jdi na menu

Prvním potvrzeným jménem Rock for People je Tom Odell!

25. 2. 2014

Datum: 03.07.–05.07.2014                 Místo: Festivalpark, Hradec Králové

tom-odell-2014.jpgTom Odell (foto: Cameron Alexander, facebook.com/TomOdellmusic)

Jubilejní dvacátý ročník festivalu Rock for People bude probíhat od 3. do 5. července na letišti v Hradci Králové. Aktuální cena e-ticketů na festivalových stránkách je 1390,- Kč.

Původně měla být první jména oznámena na přelomu roku, toho prvního se však fanoušci chystající se na festival Rock for People dočkali až nyní. A je jím britský talent Tom Odell, který se do České republiky vrátí po relativně krátké době. Při podzimním koncertě tohohle blonďatého sympaťáka z Anglie praskal pražský Lucerna Music Bar ve švech. A pořadatelé litovali, že nemají k dispozici vedlejší Velký sál.

Loňskou cenu kritiků na Brit Awards a famózní úspěch živých koncertů i debutového alba Toma Odella "Long Way Down" u vydavatelství Columbia (1. příčka v UK a na Novém Zélandu) následují letos již nominace nejvyššího kalibru v kategoriích British Breakthrough Act (objev roku) a British Male Solo Artist (zpěvák roku).

Tom Odell se narodil v Británii, žil na Novém Zélandu, prošel tvrdou školou klubových "open mic" scén, kde často dle svých slov bojoval "...se špatnými piány, zapomětlivými pořadateli i partičkami rozjetých týpků, bavících se tím, že mi brali mikrofon..." Po čase se vrátil do rodného Chichesteru, dojížděl pravidelně hrát do Londýna a rozvěšoval inzeráty v hudebních školách. Po přesídlení do Londýna se stal členem kapely Tom and the Tides. Záhy se ale rozhodl pro sólovou dráhu, "...aby se nemusel spoléhat na ostatní".

To se projevilo jako dobrý šťastný krok a záhy nastal v Odellově hudební kariéře zlom - na jednom z koncertů pro 20 lidí byl i přítel Lilly Cooperové, která se na jeho popud přišla podívat na další koncert. Ano, tušíte správně, Lilly Cooperová je více známá jako Lilly Allen. I ona podlehla Tomově šarmu a nabídla mu prostor u svého labelu In the Name Of, spadajícím pod Columbii...a už to jelo!

Odellův první singl "Another Love" má nyní na YouTube skoro 20 milionů views – nutno podotknout, že k vidění je tento klip od listopadu 2012, stačil mu k tomu tedy pouhý rok a čtvrt.

I když rád čte a jeho inspirací je třeba Ernest Hemingway, nemá teď na knihy příliš čas. A už vůbec ho nebude mít v létě, kdy se chystá na světové festivaly jako je kalifornská Coachella nebo Rock for People, kam přijede tenhle usměvavý blonďák v košili lámat dívčí srdce.

Web: www.tomodell.com