Jdi na obsah Jdi na menu

Rock for People 2013 se propojí s festivaly v Evropě

15. 2. 2013

Datum: 02.07.–05.07.2013                             Místo: Festivalpark, Hradec Králové 

rock-for-people-2013-banner.jpg

Rock for People 2013 bude - a bude ještě větší, propracovanější a bezpečnější! Na návštěvníky, kteří se mezi 2. a 5. červencem sjedou do Festivalparku v Hradci Králové, čeká tradičně kvalitní výběr bezmála 200 kapel a dalších uměleckých zážitků. Ty budou rozprostřeny na minimálně 10 stagích. Letošek bude ve znamení řady dalších novinek a inovací.

Změny je možné rozdělit do dvou skupin. První je dána hlubší spoluprací vedení Rock for People s evropskou festivalovou asociací Yourope a dalšími hudebními přehlídkami. Návštěvníci Rock for People tak budou mít díky propojení s předními showcasovými festivaly ReeperBahnFest v Hamburku a Great Escape v Brightonu možnost zažít výběr těch nejprogresivnějších evropských i zámořských kapel. „Množství tipů a doporučení dostáváme i od Martina Elbourna, výrazné osobnosti Glastonbury nebo M for Montreal. Martin se stal pro Rock for People patronem, spojnicí do festivalového světa, ke kvalitním a dosud neokoukaným hudebním projektům. Velmi si toho vážíme, protože to mimo jiné otevírá i nečekané možnosti pro kvalitní tuzemské kapely směrem do zahraničí,“ říká Michal Thomes, ředitel Rock for People.

rock_for_people_i_0039.jpg

Progresivní talentované kapely ze zahraničí, zaštítěné jmenovanými showcasy, tvoří jeden z hlavních pilířů letošní dramaturgie. Ta se bude i letos ubírat cestou multižánrovosti a kombinovat prověřená jména s novými objevy, tradiční žánry s nejnovějšími styly. „Své místo budu mít i netradiční projekty nebo speciální sety, které není možné vidět a slyšet jinde než na RfP. Program bude opět doplněn doprovodnými aktivitami mimo pódia, které dostanou ještě větší prostor. Právě ty slibují netradiční zážitky. Jejich úspěch jsme si potvrdili i analýzou nejčastěji sdílených fotek na sociálních sítích z minulých ročníků našeho festivalu,“ naznačuje Petr Fořt, dramaturg festivalu, který se letos uskuteční po devatenácté.

Každý, kdo vloni zhlédl zahajovací ceremoniál Olympijských her v Londýně, mohl konstatovat, že RfP v uplynulých letech přivezl to nejlepší (nejen) z britské scény – Muse, Arctic Monkeys, Underworld, Franz Ferdinand… Mnohé kapely v Hradci Králové potvrdily nebo nově otevřely svůj vztah s tuzemskými hudebními fanoušky – Editors, Example, Does It Offend You, Yeah?, Two Door Cinema Club, Enter Shikari, The Subways, Archive a řada dalších.

Podstatná část návštěvníků Rock for People jezdí i kvůli česko-slovenské scéně. Ta bude letos zastoupena kapelami a projekty, které v letošním roce odehrají minimum vystoupení, stálicemi s většinou speciálními sety na míru RfP či starší generací umělců, která ovlivnila podobu rocku či rock´n´rollu. Chybět nebudou ani klubové jistoty a talentové kapely v kombinaci s trendově orientovanými interprety.

Druhá skupina novinek se týká festivalové organizace, především pak bezpečnosti. Nejen Rock for People, pořadatelé i návštěvníci, v minulé sezoně na vlastní kůži poznali, jak se na chodu festivalu mohou podepsat extrémy počasí. To se potvrdilo i na nedávné konferenci Eurosonic Noorderslag v Groningenu: ochrana návštěvníků i vystupujících kapel před silnými lijáky, větrnými smrštěmi a bouřemi bude (nejen) v letošním roce prioritní pro řadu evropských festivalů. „V rámci Yourope toto řešíme všichni, protože počasí je opravdu nevyzpytatelné. Existuje však několik základních opatření, které – jak jsme vloni zažili poslední festivalový den – fungují a nemusejí průběh akce fatálně narušit,“ doplňuje Štěpán Suchochleb, který má na Rock for People management bezpečnosti na starosti.

Na začátku července tak návštěvníci do Festivalparku budou přijíždět nejen vybaveni informacemi o tom, jak se chovat v případě mimořádné situace, ale čekat na ně budou i podrobné evakuační plány, samostatný informační systém a v neposlední řadě i posílení všech on-line zpravodajských kanálů, včetně mobilních aplikací. Samotný festivalový areál a městečko se i po loňské vyprodané kapacitě prostřední den rozšiřují o dalších 5 hektarů.


Nejviditelnější novinkou však bude nový velkokapacitní stan, který nahradí jednu ze dvou hlavních venkovních stagí. Jeho rozměry budou 74 x 60 metrů, bude vybaven velkými soundsystemy a LED obrazovkami a pojme pohodlně 12 000 lidí uvnitř a stejný počet v okolí stanu, kterým zaručí plnohodnotný zážitek. V areálu bude ještě umístěn menší stan se zastřešenou kapacitou pro 4 000 fanoušků a dvojnásobný počet mimo něj. „Oba stany zaručí kontinuitu programu i v případě nepřízně počasí. Jsou zárukou bezpečnosti, protože jsou i v případě silného větru o 1/3 odolnější než open air stage. Ne náhodou se v řadě západoevropských festivalů hlavní hudební produkce odehrává právě v obřích stanech. Abychom zamezili riziku přerušení programu, posilujeme také vlastní rozvodnou síť, a to agregáty dodávajícími elektrickou energii,“ vysvětluje Petr Fořt.

Snad i díky stále větší koncentraci zážitků, včetně nehudebních aktivit, za nimiž návštěvníci na Rock for People jezdí, obstál festival u dosavadních partnerů a získal i nové. „Po loňském velmi těžkém ročníku je podpora ze strany Staropramenu, T-Mobile, Google/YouTube nebo Stock Plzeň-Božkov o to cennější. Věříme, že brzy budeme moci představit další partnery, kteří nám umožní nejen vyšperkovat program, ale ještě více rozšířit a zkvalitnit servis pro návštěvníky,“ doplňuje Michal Thomes, podle nějž by se letos poprvé měl festival dočkat i většího grantu ze strany města Hradec Králové.

Velkou – a v 19leté historii festivalu zlomovou - posilou pro Rock for People je rovněž vstup strategického investora, jímž se stal Oldřich Bajer, bývalý spolumajitel Centrum Holdings a.s. a stávající podnikatel ve sféře internetového byznysu a marketingu. Ten na pozici marketingového poradce s RfP spolupracoval již na předchozích ročnících, v letošním roce se stal jedním ze spolumajitelů, vedle Michala Thomese a Petra Fořta.

Jedním z důvodů investičního vstupu je podle něj vize dalšího rozvoje Rock for People a vytvoření festivalu srovnatelného kvalitou i návštěvností s podobnými akcemi v Nizozemí nebo ve Velké Británii. „Rock for People je pro mě nejlepším hudebním festivalem v Česku, který za posledních 5 let udělal obrovský skok v dramaturgii i celkové prezentaci a servisu pro návštěvníky. Věřím, že 30 tisíc fanoušků není strop a že dalším rozvojem se festival dostane na úroveň první evropské festivalové ligy. Je tu ještě mnoho lidí, kteří jedinečnou atmosféru festivalu neokusili a jejich oslovení a přesvědčení bude pro mě prioritou,“ vzkazuje Oldřich Bajer, nový spolumajitel Rock for People.

Veškeré další informace jsou k dispozici na
www.rockforpeople.cz, na www.facebook.com/rockforpeople či na Google+ stránce festivalu google.com/+RockForPeople. První jména kapela budou zveřejněna na přelomu ledna a února.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář