Jdi na obsah Jdi na menu

Sázavafest hlásí novinky v programu, opět dojde na spisovatelskou legendu!

7. 6. 2014

Datum: 31.07.–02.08.2014                     Místo: Zámecký lesopark, Světlá nad Sázavou

sazavafest-2014.jpg

XIV. ročník Sázavafestu proběhne opětovně v magickém prostředí zámeckého lesoparku ve Světlé nad Sázavou. Termín konání je tradiční – první víkend v srpnu.

První den letošního Sázavafestu se ponese ve znamení zvířat. Ve Světlé nad Sázavou se tak ve čtvrtek představí pouze kapely se zvířetem v názvu. Nyní organizátoři představují jeho line-up, spouští prodej limitované edice vstupenek 1+1 a také zahajují prodej vstupenek do festivalového kempu.

Pořadatelé již sestavili program Zvířecího dne, který kromě hlavních čtvrtečních kapel - Škwor, Sto zvířat a nejnovějšího přírůstku do line-upu Rybičky 48 - přivítá na Óčko stage skupinu Jelen, která nedávno vydala debutové album, Medvěd 009, Pub Animals, Zajíc Company, Kohout plaší smrt, Madame Butterfly a Ovčie Kiahne.

Zvučná jména na Sázavafestu

Zpěvačka Lucie Bílá, která přijede jako hlavní hvězda na letošní Sázavafest, vydala nedávno své album "Recitál". Nazpívala na ně písně v doprovodu klavíru Petra Maláska.

Velký návrat hlásí Chinaski po roce 2013, kdy omezili své hraní na minimum a soustředili se na přípravu hudebního materiálu na novou desku. Definitivně svůj comeback potvrdili v pražské O2 Areně letos v únoru. Je snad třeba něco dodávat k současné nejoblíbenější české kapele?

Účast potvrdila mezinárodní partička se základnou v Německu Mr. Žarko, hrající zběsilé balkánské rytmy. Dalším německým zástupcem bude syrovou energii šířící parta Fuck Art, Let´s Dance! nebo písničkářka Johna, z Rakouska dorazí indie The Beth Edges.

Dále se představí např. Monkey Business, Dan Bárta & Illustratosphere, Michal Hrůza, Mňága a Žďorp, Wohnout a mnoho dalších.

Electro swingový kruh uzavřen

Letošní Sázavafest bude zčásti o electro swingu. Zakladatelům tohoto stylu, pařížskému duu Bart & Baker, bude zdatně sekundovat švýcarská vycházející hvězda Klischée. Svou účast potvrdil i známý německý electro swingový DJ Louie Prima aka Globalution a také duo The Prague Swingmasters, tedy soubor sestávající z nejstaršího českého aktivního DJe a jeho syna.

Swingový kruh se uzavře vystoupením legendy žánru v České republice - totiž swingového ansámblu Ondřej Havelka and his Melody Makers. Výjimečné těleso české hudební scény, které pravidelně hraje pro vyprodané sály, živě předvede mladším generacím sílu klasického swingu. Kdo ho někdy viděl naživo určitě ví, jaká energická paráda to je! Tento band je v poslední době často žádaný, díky rozmachu electro swingu se k němu dostávají právě i mladí, kteří by jinak o swingu asi ani neuvažovali.

Doprovodný program získává další zářezy

Jednou z tradičních tváří Sázavafestu byla vždy česká spisovatelská stálice Michal Viewegh. Ten se na festival po roční pauze a úspěšném boji s vlastním zdravím opět vrátí a nabídne návštěvníkům autorské čtení své nové současné tvorby. Nenechte si jedno ze sporadických veřejných vystoupení tohoto spisovatele ujít!

U autorského čtení zůstaneme i v případě dalšího, dnes již téměř tradičního vystupujícího - Lukáše Pavláska. Už dříve avizoval, že na festivalu vystoupí rovnou dvakrát, čerstvě ovšem rovněž potvrdil třetí bod do svého programu, tentokrát autorské čtení jeho knih. Málokdo to o něm ví - Lukáš totiž píše báječné knížky pro děti. Na Sázavafestu bude předčítat ze dvou, které napsal a sám i ilustroval.

S humorem šetřit nebudou ani vystupující v rámci exhibice slam poetry. Tento žánr, ve kterém básníci během tříminutového limitu improvizují, se už stal v podhoubí českých klubů kultem - ve Světlé nad Sázavou se představí dvojnásobný mistr ČR ve slamu Jakub Foll, mistr ČR Metoděj Constantine, vítězka mezinárodní exhibice v Maďarsku Bio Masha a v poslední době oblíbený Lojza Kvádr. Kdo by rád věděl, jak takový slam vypadá, ať se neváhá podívat na www.slampoetry.cz a navštíví jednu z mnohých exhibic.

Brány letos otevře i samotný zámek

Po loňské premiéře se Sázavafest znovu odehraje v zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou. Kdo loni Sázavafest navštívil, určitě si areál plný stromů, zeleně a cestiček zamiloval. „Spolupráce s městem a s majiteli zámku je od začátku naprosto ukázková, letos ji tak můžeme posunout ještě dál - zámek bude z části návštěvníkům přístupný a nabídne i doprovodný program,“ říká ředitel festivalu Pavel Kloupar.

Letos budou návštěvníci navíc moci relaxovat v zámecké kavárně a na nádvoří a také se vydat do nádherných zámeckých interiérů prohlídkového okruhu. Tam si na své přijdou také děti - rodiče je budou moci předat zámeckému týmu animátorů pod nepřetržitý dohled na několik hodin i na celý den. Budou s nimi v areálu zámku tvořit v dílnách - malování, keramika, drobné šperky. Děti budou mít také možnost fotografovat zajímavé momenty a situace z prostředí Sázavafestu a zámku.

Na festival vlakem se slevou

Na červen organizátoři přichystali speciální akci, totiž limitovanou edici vstupenek - za červnovou cenu jednoho lístku 850,- Kč bude k dostání 1+1 vstupenka zdarma! Jedná se o výjimečně výhodnou nabídku; kdo s koupí lístků váhal, má teď jedinečnou šanci značně ušetřit. Zároveň se do prodeje dostává vstupenka na čtvrteční den za 250,- Kč (na místě pak o padesát korun více). Za stejnou cenu jsou k dostání také lístky do stanového městečka, a to na všechny tři dny. Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal. Letos budou mít návštěvníci po dvou letech opět možnost jet na festival vlakem s Českými drahami s velikou slevou 50% z jízdného.