Agnes Obel přiveze do Prahy písničky pro samotáře

16. 11. 2013

Live: Agnes Obel

Datum: 09.01.2014          Místo: Palác Akropolis, Praha

agnes-obel-2013.jpgAgnes Obel (foto - zdroj: palacakropolis.cz)

První koncert série Femme Fatale v roce 2014 obstará pražská premiéra dánské zpěvačky a klavíristky Agnes Obel. Její ztišené písničkářství propojuje klavírní minimalismus s postupy nezávislého popu v duchu Tori Amos či PJ Harvey. V Berlíně usazená hudebnice si své uhrančivé balady sama píše i natáčí a tak do nich proniká atmosféra samotářského rozjímání. Několikanásobná držitelka dánských hudebních cen Agnes Obel vystoupí 9. ledna v Paláci Akropolis.

Koncertní série Femme Fatale se ve svém premiérovém roce 2013 rychle etablovala mezi špičku klubové nabídky v Praze a její druhý ročník odstartuje už 9. ledna. První fatální ženou, která v novém roce přijme pozvání na pódium Paláce Akropolis bude Agnes Obel, dánská písničkářka usazená v Berlíně. Aktuálně se řadí mezi nejopěvovanější interprety starého kontinentu, sbírá hudební ceny a boduje v žebříčcích - její křehká hudba postavená na klavírních melodiích ale zároveň jako kdyby ani nepatřila do naší hlučné současnosti.

Agnes Obel na sebe výrazně upozornila před třemi lety debutovým albem "Philharmonics" - kolekcí skladeb postavených skoro výhradně na klavíru a hlase. Sama hudebnice přiznává výrazný vliv Erika Satieho a jeho náladového minimalismu, dalšími inspirátory byli Claude Debussy či pozdní desky PJ Harvey. Album uhranulo fanoušky nejen v rodném Dánsku, ale i v Holandsku, Belgii nebo Francii a celkově se ho prodalo bezmála půl milionu kusů. V roce 2011 za něj Agnes Obel posbírala hned pět dánských výročních hudební cen a objevila se na nahrávkách projektů Efterklang či The Brandt Brauer Frick Ensemble.

Výrazný úspěch debutu tehdy třicetileté hudebnice byl vyvrcholením její umělecké cesty. Obel vyrostla v hudební rodině a už v útlém mládí usedla za klavír. V sedmnácti pak založila svoji první kapelu a první polovinu nulté dekády strávila v rockové skupině Sohio. V roce 2005 se rozhodla opustit Dánsko a odstěhovat se do Berlína a hudebně se vrátila k úplným začátkům - nové písničky začaly vznikat za klavírem. Když v roce 2009 zveřejnila na svém MySpace profilu skladbu "Just So", ozvalo se jí hned několik nahrávacích společností a ona podepsala belgické nezávislé značce [PIAS] Recordings, kde vydávají například Dead Can Dance nebo dEUS.

Debut "Philharmonics" si Obel napsala, nahrála i produkovala kompletně sama a stejný postup zvolila i pro svůj druhý počin - album "Aventine", které vyšlo v září roku 2013. Její ztišené noční meditace s klavírem na několika místech doprovází čelo a písničky zní jako velmi osobní zpověď někoho koho příliš nezajímá vnější svět. Deník Guardian nahrávku popsal jako "báječné podzimní album" a webový časopis Quietus v pochvalné recenzi píše o "triumfu pečlivě budované nálady". "Aventine" se po vydání objevilo i v britském žebříčku a zdá se, že Agnes Obel stojí před dalším velkým průlomem.

Hřejivý smutek i slastné osamění přiveze do Prahy dánská písničkářka Agnes Obel. V Paláci Akropolis vystoupí 9. ledna 2014 v rámci koncertní série Femme Fatale věnované výrazným ženským interpretkám současnosti.

Diskografie:  Philharmonics (PIAS, 2010), Aventine (PIAS, 2013)

Vstupenky:

• 560,- Kč – v Paláci Akropolis – k sezení – (prodej do: 08.01.2014)
  • 690,- Kč v Paláci Akropolis – k sezení – (prodej do: 09.01.2014)
  • prodej také v síti Ticketpro