Britská rocková kapela Gallon Drunk se chystá do Brna!

17. 1. 2014

Live: Gallon Drunk

Datum: 28.03.2014          Místo: Mersey Music Club, Brno

gallondrunk-2014.jpgGallon Drunk (foto - zdroj: facebook.com/GallonDrunk)

Alternativní rocková skupina Gallon Drunk vystoupí 28. března v brněnském klubu Mersey. Kapela vznikla v Londýně v roce 1990 a jejich temný zvuk je ovlivněn celou řadou vlivů od punku k blues a jazzu. V Česku si zahráli v pražských klubech 007 na Strahově nebo v Rock Café v roce 2008.

Jejich divoký syrový rock s prvky blues evokuje tvorbu a koncerty skupiny Birthday Party, kde zpíval Nick Cave, než se vydal na sólovou dráhu, a která byla proslulá svou až zničující energií. Když se však podíváme na obsazení kapely,  je jasné proč. Gallon Drunk totiž vede člen Caveových Bad Seeds James Johnston.

Původní sestavu kapely v roce 1990 tvořili James Johnston (vokály, kytara, klávesy), Mike Delanian (basa), Max Décharné (varhany) a Nick Combe (bubny). Své debutové album "You, the Night ... and the Music" vydali v roce 1992, velká vlna popularity však přišla o rok později po vydání desky "From the Heart of Town", která byla nominována na Mercury Prize, a kapela si zahrála v USA na místech jako Hollywood Bowl či Madison Square Garden. Odehráli velké evropské a americké turné jako headliner a mimoto předskakovali PJ Harvey na jejích koncertech. Následně v tříletých odstupech vydali další studiové desky "In the Long Still Night" (1996), "Black Milk" (1999) a "Fire Music" (2002).

Po přestávce, během níž Johnston cestoval a nahrával s Nickem Cavem a jeho Bad Seeds, se Gallon Drunk v roce 2007 vracejí s albem "The Rotten Mile" ukazujícím, že esprit divoké australskoberlínské scény 80. let okolo Bad Seeds a Crime And City Solution je stále živý. Dominuje mu energický a procítěný projev Johnstona a špinavý zvuk v čele s drásavou kytarou. Na svou zatím poslední desku "The Road Gets Darker from Here" (2012) naváží letos v březnu, kdy je plánováno vydání nového alba "The Soul Of The Hour".

Zakladatel a frontman kapely James Johnston hrál mimo Gallon Drunk – jak bylo už výše zmíněno - v Bad Seeds Nicka Cavea, ke kterým se připojil na Lollapalooza turné v roce 1994 (předtím, než zde fungoval i jako plnohodnotný člen v letech 2003 - 2008) a působil v psychedelické rockové kapele Faust (2006 - 2012). V současnosti je spolu s bubeníkem Ianem Whitem z Gallon Drunk rovněž členem Big Sexy Noise s Lydií Lunch.

Nenechte si ujít výjimečný koncert v klubu Mersey 28. března od 20 hodin! Po skončení koncertu proběhne afterparty s DJ Liquidem.

Vstupenky za příznivou cenu 290,- Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro.