Jdi na obsah Jdi na menu

Glamrockoví králové Smokie oslaví 40 let na scéně!

14. 10. 2014

Live: Smokie

20.02.2015 Sono Centrum Music Club, Brno
21.02.2015 Lucerna-Velký sál, Praha

smokie-2013.jpg

Legendární britská skupina Smokie příští rok oslaví 50 let od svého založení a 40 let na scéně! Při této příležitosti kapela vyjíždí na evropské turné, jehož součástí budou i dva koncerty v České republice.

Písničky „Don't Play Your Rock 'n' Roll To Me”, „Living Next Door To Alice” nebo „Oh Carol” jsou dodnes hity, jejichž melodie mají v uších generace posluchačů a které dosud nevymizely z playlistů rozhlasových stanic. O popularitě svědčí i fakt, že některé z hitů se v Česku dočkaly dokonce svých coververzí (jmenujme např. „Alenka v říši divů” od Karla Zicha, „Mýdlový princ” od Václava Neckáře či „Prohrát není žádná hanba” od Argemy). V pátek 20. února v moderním brněnském sále Sono Centrum Music Club a v sobotu 21. února je ve Velkém sále pražské Lucerny fanouškům naservírují britské glamrockové legendy Smokie!

Počátky kapely se datují do roku 1965, kdy na gymnáziu v anglickém městě Bradford vznikla skupina v čele se zpěvákem Chrisem Normanem. Kapela několikrát změnila svůj název – Yen, Essence, Elizabethans, Smokey, až v polovině 70. let zvolila název Smokie, pod kterým vystupuje dodnes.

Smokie v prvních letech své existence hráli pouze v malých klubech v okolí svého bydliště. Brzy však jejich popularita začala stoupat, vydali několik singlů, absolvovali různá televizní vystoupení i menší turné. V roce 1975 si mladých muzikantů všiml vlivný producent Nicky Chin a ujal se jich. Smokie vydali své debutové album a následně ovládli světové hitparády! První singl nového alba „If You Think You Know How To Love Me” se brzy stal hitem, následovalo s obrovským úspěchem „Don't Play Your Rock 'n' Roll To Me” a Smokie se rychle zařadili ke světové hudební elitě a takovým hvězdám 70. let, jako jsou Pink Floyd nebo Rolling Stones!

Za svou existenci glamrockoví Smokie vydali přes dvě desítky studiových nahrávek, nechybějí samozřejmě ani kolekce největších hitů a živá alba. Od roku 1996 skupinu tvoří: Mike Craft - hlavní zpěvák, kytara; Mick McConnell - hlavní kytara, zpěvák; Terry Uttley - basová kytara, zpěvák; Steve Pinnell - bubny; Martin Bullard - klávesové nástroje.

Začátek programu, jehož hlavními hvězdami budou Smokie, je v Brně plánován od 19 hodin, v Praze pak od 20 hodin. Program slavnostních koncertů rozšíří speciální host KEKS (a také předkapela, která vzejde ze soutěže, jež je vyhlášena na stránkách pořádající agentury Brnokoncert). Formace KEKS působí na naší rockové scéně již přes 30 let. Koncertuje v sálech a v hudebních klubech po celé ČR s vlastními skladbami, rockovými vypalovačkami i ploužáky. Dále skupina vystupuje na významných festivalech, jako je Votvírák, Sázavafest, Benátská noc a další.

Jste-li fanoušky legendárních Smokie, nebo jen máte chuť zavzpomínat na glamrocková léta, jste zváni na tuto hudební oslavu. Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro na brněnský koncert za 790,- Kč a na pražské vystoupení za 890,- Kč.

Pořadatel: www.brnokoncert.cz