Jdi na obsah Jdi na menu

Hudební génius Rufus Wainwright uchvátí v březnu Prahu!

18. 1. 2014

Live: Rufus Wainwright

Datum: 25.03.2014          Místo: Divadlo Hybernia, Praha

rufuswainwright-2014.jpgRufus Wainwright (foto - zdroj: fource.cz)

Do Prahy se vrací hudební génius, extravagantní skladatel a písničkář Rufus Wainwright. Kanadsko-americký mistr klasické i moderně-teatrální hudby vystoupí 25. března v pražském divadle Hybernia. Koncert se bude konat v rámci turné The Best of Rufus Wainwright, které se váže k albu "Vibrate: The Best of Rufus Wainwright", jež vyjde počátkem března.

Wainwright, potomek slavného a umělecky nadaného rodu Wainwrightů, je autorem nesčetných chytlavých skladeb pro hollywoodské filmy (např. Shrek, Moulin Rouge, Zoolander, Zkrocená hora). Wainwright je skutečným hudebním géniem s opravdu bohatou minulostí. Ve svých 14-ti letech byl znásilněn, následně málem oslepl z drogové závislosti, pořídil si miminko s dcerou kanadského písničkáře Leonarda Cohena a také se po dlouholetém vztahu nedávno oženil s uměleckým ředitelem torontského festivalu Luminato, Němcem Jörnem Weisbrodtem.

Čtyřicetiletý Wainwright má na kontě sedm studiových desek a dvě živá alba, nesčetné množství filmových nahrávek, opery Hadrian a Prima Donna či zhudebnění Shakespearových sonetů pro divadelní dílo režiséra Roberta Wilsona. Jeho hold Judy Garlandové v Carnegie Hall mu vykouzlil nominaci na cenu Grammy. Wainwright kromě svého tenorového hlasu hraje především na klavír a kytaru, přičemž nástroje při živých vystoupeních často mění. Inspiruje se divadlem, operou, svojí rodinou, literaturou i politikou - žádné téma mu neunikne. 

Wainwright se do České republiky podívá již potřetí - poprvé vystoupil na festivalu Colours of Ostrava v roce 2012, podruhé v rámci Festivalu Struny Podzimu v říjnu 2013 a sklidil bouřlivý potlesk. Jeho hudební tvorba je stejně mnohostranná jako její autor, odvážně totiž boří hranice klasické hudby, popu, rocku, divadla, tance, filmu i literatury. Určitě budete znát jeho verzi skladby Leonarda Cohena "Hallelujah", kterou Wainwright připravil pro oblíbený animovaný film Shrek.

Vstupenky v cenových relacích od 690,- Kč do 1590,- Kč jsou k dispozici v síti Ticketpro.