Jdi na obsah Jdi na menu

Jihoafrická sopranistka Pretty Yende vystoupí v Praze!

18. 11. 2013

Live: Pretty Yende

Datum: 27.01.2014          Místo: Obecní dům, Praha

prettyyende-2013.jpgPretty Yende (foto - zdroj: goout.cz)

Osmadvacetiletá jihoafrická sopranistka Pretty Yende na počátku roku 2013 zazářila v newyorské Metropolitní opeře: 17. ledna tam debutovala jako Adèle po boku Juana Diega Flóreze v Rossiniho opeře Hrabě Ory a kritika při hodnocení jejího výkonu nešetřila superlativy. Úspěch byl o to větší, že šlo o záskok za Nino Machaidze, jejíž roli se Pretty naučila za pouhý týden! „Neuvěřitelná událost, která je předzvěstí neuvěřitelné kariéry“, zaznělo v jedné z kritik.

Pretty vyrostla v Kapském Městě, kde absolvovala studium operního zpěvu na Jihoafrické akademii hudby s vyznamenáním cum laude a ve studiích pokračovala na Akademii při milánské La Scale. Během studia v Kapském Městě si osvojila několik operních rolí, Helenu (Britten: Sen noci svatojánské), Fiordiligi (Mozart: Così fan tutte), Hraběnku (Mozart: Figarova svatba), Magdu (Puccini: Vlaštovka), titulní roli Masenetovy Manon a Poppeu (Monteverdi: Korunovace Poppey). První rolí, kterou zpívala na evropských operních scénách, byla Micaëla (Bizet: Carmen) v Litevské národní opeře v Rize, následovaly Hudba (Monteverdi: Orfeo) v Mantově a Veroně a Clara (Gershwin: Porgy a Bess) v Německé opeře v Berlíně a v Norské opeře v Oslu. Její talent objevil v roce 2009 na soutěži Belvedere ve Vídni jeden z ředitelů milánské La Scaly Ilias Tzempetonidis. „Všichni v porotě jsme si uvědomili, že máme před sebou skutečný diamant, neuvěřitelně charismatickou pěvkyni s nádherným hlasem“, řekl Tzempetonidis. Yende tehdy v soutěži zvítězila a dostala pozvání na hostování v tomto proslulém operním domě. V roce 2011 v milánské La Scale debutovala s obrovským úspěchem jako Berenice (Rossini: Příležitost dělá zloděje) a v následujících letech se na tuto scénu vrátila jako Barbarina (Mozart: Figarova svatba), Norina (Donizetti: Don Pasquale) a Musetta v Pucciniho Bohémě. V dubnu 2013 obdržela Státní cenu Jihoafrické republiky z rukou prezidenta země. Ve stejné době byla jmenována jednou z Top 100 – nejvlivnějších lidí své země.

V prosinci 2010 zvítězila v Mezinárodní soutěži Vincenza Belliniho a v roce 2011 ve světové operní soutěži Operalia, kde získala kromě první ceny i cenu v kategorii zarzuela a cenu publika – stala se tak v historii této prestižní soutěže prvním, kdo si odnesl tři ceny!

Po jejím slavném letošním debutu v newyorské Metropolitní opeře jí nepřestává zvonit telefon s nabídkami od mnoha agentur, Pretty na to ale říká: „2013 je rokem Verdiho a Wagnera a jejich role zatím v repertoáru nemám. Chci proto hlavně studovat, v současné době pracuji na Donizettiho Lucii di Lammermor se slavnou italskou belcantovou sopranistkou Mariellou Devia.“ Chtěla by se přestěhovat do Paříže a naučit se francouzsky. Přesto se na operních jevištích brzy objeví: čekají ji debuty v operních domech ve Washingtonu a Berlíně.

Opravdu neuvěřitelná kariéra!

Vstupenky od 400,- Kč do 2395,- Kč jsou v prodeji v sítích Ticketpro a Eventim.