Jdi na obsah Jdi na menu

Slavná anglická kapela Smokie zahraje v Brně!

1. 9. 2013

Live: Smokie

Datum: 17.02.2014          Místo: Hala Vodova, Brno

smokie-2013.jpgSmokie (foto - zdroj: kuestercom.de)

Zveme všechny fanoušky poctivého anglického rocku na koncert glamrockové legendy. Skupina Smokie se do ČR pravidelně ráda vrací, protože zde má masivní posluchačskou základnu, která ji vždy vítá s otevřenou náručí. V pondělí 17. února v brněnské Hale Vodova uvidíme a uslyšíme Smokie opět po třech letech a připomeneme si naživo nejen jejich největší hity, mezi které patří písně „Living Next Door To Alice“, „Don’t Play Your Rock ’n’ Roll To Me“, „Lay Back In The Arms Of Someone“ či „Needles And Pins“.

Počátky kapely se datují do roku 1965, kdy na gymnáziu v anglickém městě Bradford vznikla skupina v čele se zpěvákem Chrisem Normanem. Kapela několikrát změnila svůj název – Essence, Elizabethans, Smokey, až v polovině 70. let zvolili název Smokie, pod kterým vystupují dodnes. Na začátku kariéry tvořili sestavu kapely Chris Norman (zpěv, kytara), Alan Silson (kytara, zpěv), Terry Utley (zpěv, baskytara) a Pete Spencer (bicí).



Smokie v prvních letech své existence vystupovali pouze v malých klubech v okolí města, kde bydleli. Brzy však jejich popularita začala prudce stoupat, vydali několik singlů, absolvovali různá televizní vystoupení i menší turné. V roce 1975 si mladých muzikantů všimnul vlivný producent Nicky Chin a ujal se jich. Smokie vydali své debutové album a následně ovládli světové hitparády! První singl nového alba „If you think you know how to love me“ se brzy stal hitem, následovalo s obrovským úspěchem „Don´t play your rock´n´roll to me“ a Smokie se rychle zařadili ke světové hudební elitě a takovým hvězdám 70. let, jako jsou Pink Floyd nebo Rolling Stones!

Za svou téměř již 50-tiletou existenci vydali Smokie 23 studiových alb, nechybějí samozřejmě ani kolekce největších hitů a živá alba. Od roku 1996 skupinu tvoří: Mike Craft - hlavní zpěvák, kytara; Mick McConnell - hlavní kytara, zpěvák; Terry Uttley - basová kytara, zpěvák; Steve Pinnell - bicí; Martin Bullard - klávesové nástroje. 

Z řady světových hitů můžeme kromě výše uvedených jmenovat také písně „Mexican Girl“, „Baby Its You“, „Have You Ever Seen The Rain“ a další. O jejich tuzemské popularitě vypovídá i fakt, že některé z jejich hitů se v Česku dočkaly dokonce svých coververzí (jmenujme např. Alenka v říši divů od Karla Zicha, Mýdlový princ od Václava Neckáře či Prohrát není žádná hanba od Argemy).



Program večera doplní také předkapela, jejíž jméno ale v tuto chvíli neznáme. Důvod je prostý: koncertu se zúčastní kapela, která bude nejlepší. Tímto tedy vyzýváme k zaslání demo CD své kapely na adresu Brnokoncert, Minská 15, 616 00 Brno. Z těchto CD porota vybere kapelu, která pak bude mít možnost odehrát 40timinutový koncert před Smokie. Uzávěrka pro zasílání CD je 31. ledna 2014. Veškeré aktuality týkající se soutěže o předkapelu budou komunikovány v Novinkách na
www.brnokoncert.cz.

Předprodej vstupenek je v síti Ticketpro v cenových relacích od 699,- Kč do 1299,- Kč.