Jdi na obsah Jdi na menu

Španělská diva Amparo Sánchez zavítá do České republiky!

18. 1. 2015

Live: Amparo Sánchez            

Datum: 11.02.2015                                         Místo: Palác Akropolis, Praha

amparosanchez2015.jpgAmparo Sánchez (foto - zdroj: kafeantzokia.com)

Španělská zpěvačka Amparo Sánchez se řadí mezi hlavní představitele mezinárodního „mestizo“ rocku hned za Manu Chaa, který je současně jejím blízkým přítelem a občasným spolupracovníkem. Se svojí bývalou kapelou Amparanoia se Amparo stala v roce 2005 vítězkou ceny BBC World Music Award a hostem mnoha významných světových festivalů od Roskilde po Rock Festival v Buenos Aires.

„Espíritu del Sol“ je název třetího samostatného alba španělské divy Amparo Sánchez. Po vydání „Alma de Cantaora“ v roce 2012 a prvního sólového  alba „Tuscon-Habana“ v roce 2010 přichází v roce 2014 Amparo s albem 12 okouzlujících skladeb, které vydalo vydavatelství World Village/Harmonia Mundi.

Stejně jako v případě „Tuscon-Habana“ bylo i poslední album nahráno ve Wavelab Studios v arizonském Tusconu. Producent Joey Burns (Calexico) pozval na nahrávání další muzikanty ze skupiny Calexico jako jsou například John Convertino (bubny), Sergio Mendoza (klávesy, akordeon), Ryan Alfred (basy), Jacob Valenzuela (rohy), Brian Lopez (vokály), Mona Chambers, Vicky Brown (housle) a Mariachis Luz de la Luna. Navíc některé písničky byly nahrány během turné po Argentině a Mexiku.

Píseň „El ultimo Cuarteto en Paris“ vznikla za spolupráce legendární hvězdy Cordoba-cuarteto La Monou Jimenez.

„Espíritu del Sol“ opět ukazuje Amparo Sánchez jako jednu z typických představitelek španělské hudební scény.

Od vydání prvního alba s kapelou Amparanoia v roce 1997 se udála řada věcí. Amparo vyrostla v jednu ze světových hvězd legendárního stylu „mestizo“, v roce 2005 vyhrála BBC World Music Award a stala se skvělou muzikantkou, která chce hrát na velkých festivalech stejně jako v malých klubech.

„Pozitivní“ a „ženské“ jsou slova, která dobře popisují aktuální album Amparo Sánchez.

Nové písničky vyjadřují Ampařinu silnou víru v pozitivní a důležitou roli žen, kterou mohou hrát v našem světě. Stejně jako v minulosti, nové album opět reflektuje její vášeň pro bolero, rumbu a také argentinské „cuarteto“, vše namícháno v horké pouštní produkci Joeye Burnse.

Po vydání posledního alba vyrazila Amparo Sánchez opět na tour s pětičlennou kapelou - s Jose Alberto Varona Saavedrou (trubka), Jordi Mestresem (kontrabas), Willy Fuegou (kytara) a Ricardem Parerou (bicí).

Pestré a velmi dobře napsané texty zpívané výjimečným hlasem. Nic, než křehká čistota a angažovaná střízlivost. Amparo Sánchez je navíc umělkyní, která se s nadšením dělí o své písničky a pocity na pódiu s posluchači.

Renomovaný časopis Songlines o ní napsal: „Bylo by snadné odepsat Amparo Sánchez jako dalšího šiřitele vykořeněné hudby, ale její nejchytřejší trik je v textech kombinovat politickou angažovanost v Latinské Americe a duchovní odkaz Matky země  s bludným španělským ponurým skepticismem a vtipem v muzice. To je okouzlující mix.“

Představitelka španělské hudební scény a stylu "mestizo" Amparo Sánchez přiveze své nové album „Espíritu del Sol“ 11. února do pražského Paláce Akropolis.

Vstupenky:

  • 260,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 10.02.2015)
  • 370,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 11.02.2015)
  • prodej také v síti Ticketpro

Web: www.palacakropolis.cz