Jdi na obsah Jdi na menu

Struny podzimu: Hugh Masekela & Larry Willis

30. 10. 2014

Live: Hugh Masekela & Larry Willis

Datum: 05.11.2014                         Místo: Rudolfinum, Praha

hugh-masekela-2014.jpgHugh Masekela (foto - zdroj: strunypodzimu.cz)

Hugh Masekela – trubka, křídlovka, zpěv
Larry Willis – piano

Jihoafrický jazzový ambasador Hugh Masekela je hvězdou první velikosti, která na mnoha místech plní stadiony. V Praze máme jedinečnou příležitost setkat se s ním v komornějším prostředí Rudolfina a užít si jeho umění řádně zblízka, navíc v doprovodu dlouholetého spoluhráče a dobrého přítele Larryho Willise.

Hugh Masekela je vynikajícím vypravěčem, ať již hovoří pomocí slov či skrze svůj nástroj. Do jazzových postupů zcela přirozeně vplétá africké rytmy a nebrání se různým stylovým přesahům: kromě účasti na turné Paula Simona ke slavnému albu „Graceland” pracoval např. s psychedelickými The Byrds, na jednom pódiu si v poslední době zahrál s Dave Matthews Bandem i s U2.

Jeho tón je stejně silný a ikonický jako jeho politický aktivismus a obojí se v jeho životě silně prolíná již od mládí. Svoji první křídlovku, stejně jako základní vhled do problematiky apartheidu, získal od svého školního kaplana, následně významného arcibiskupa Trevora Huddlestona; když se věhlas o jeho talentu dostal až do Ameriky, prvotřídní trubku mu jako dárek poslal sám Louis Armstrong. V hudbě i písních citlivě a neúnavně připomíná boj své rodné země za tolik vytouženou svobodu a skrze žánrově pestrý repertoár vypráví na jazzových základech o podstatě africké duše.

Larry Willis je významným newyorským hráčem na klávesové nástroje. Úctyhodný seznam slavných jmen, se kterými spolupracoval (mj. Cannonball Aderley, Stan Getz) aktuálně uzavírá právě Hugh Masekela, se kterým Willis vystupuje již téměř deset let. V rámci Strun podzimu společně vzdají poctu tomu nejlepšímu z americké hudební tradice. Stranou však nejspíš nezůstane ani to nejlepší z tradice africké, tedy z míst, odkud jazz pochází a kam se díky Masekelovi velmi důstojně vrací.

Vstupenky na koncert jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro od 540,- Kč.