Jdi na obsah Jdi na menu

V Praze bude koncertovat australské trio The Necks!

7. 10. 2014

Live: The Necks             

Datum: 14.10.2014                           Místo: Palác Akropolis, Praha

the_necks2014.jpgThe Necks (foto - zdroj: rachot.cz)

Australská formace The Necks je jedna z nejoriginálnějších kultovních, stylově nezařaditelných kapel. Trance Jazz – piano / bass / drum – Chris Abrahams / Lloyd Swanton / Tony Buck. The Necks vystoupí 14. října v pražském Paláci Akropolis.

Austrálie je překvapivě plodnou hudební líhní, o níž zbytek světa zatím příliš neví. Trio The Necks natočilo 17 alb a má pověst té nejlepší z kultovních, stylově nezařaditelných kapel. Vytváří jemně strukturované zvukové plochy, které čerpají z jazzu a minimalismu, a stylové hranice volně překračují.

Každý z členů si vydobyl respekt jako silná a samostatná osobnost. Bubeník Tony Buck doprovázel jazzmany Branforda Marsalise a Ernie Wattse, vede hardcore improvizační sestavu Peril. Basista Lloyd Swanton vydal osm alb se svojí skupinou The Catholics, s níž byl třikrát nominován v cenách ARIA, což je australská verze Grammy. Velké renomé získal, když doprovázel bluesmana Jimmyho Witherspoona a třikrát zvítězil v cenách Australian Jazz and Blues.

Skupina existuje přes třicet let, její hudba bývá označována za trance jazz a za pokračování evropských experimentálních skupin jako Can či Faust. Dveře do světa kapele otevřelo album „Hanging Gardens” roku 1999, následovalo turné v USA i distribuce v síti avantgardní britské značky ReR.

Jejich poslední album „Open” představuje hudební labyrint, vytvořený z mnoha hodin improvizace a nakonec soustředěný na plochu 68 minut. Tvůrčí postupy skupiny navazují na průkopníka ambientu, Briana Ena, výsledek má ale silnější dynamiku, teplé barvy nástrojů i vřelé emoce. Základní sestavu obohacují na albu varhany a kytara s dalšími nástroji, které vytvářejí zvukové krajiny na pokraji snu a fantazie.

Ještě silnější zážitek je vidět kapelu naživo - koncert zahájí zdánlivě jednoduchá figura, kterou další hráči rozvíjejí, přidávají nové a nové vrstvy. Z neznatelných změn vzniká v reálném čase majestátní architektura navzájem se prostupujících a křížících melodických linek, která posluchače uchvátí stejně snadno, jako v jiných situacích neúprosné rytmy transovních obřadů.

Vstupenky:

  • 380,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 14.10.2014)
  • prodej také v síti Ticketpro

Web: www.palacakropolis.cz

Pořadatel: www.rachot.cz