Jdi na obsah Jdi na menu

V Praze vystoupí úchvatná Dobet Gnahoré!

5. 7. 2014

Live: Dobet Gnahoré

Datum: 15.09.2014          Místo: Palác Akropolis, Praha

029---dobet-gnahore.jpgDobet Gnahoré (foto: Angelika Špicarová)

Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny je zpěvačka, tanečnice a živoucí encyklopedie afrických stylů. Tato všestranná umělkyně se představí českému publiku 15. září v pražském Paláci Akropolis. 

Dobet Gnahoré se věnuje africkým stylům od kamerunského bikoutsi po konžskou rumbu, od high-life z Ghany po ziglibiti z Pobřeží slonoviny. Její otec, Boni Gnahoré, vedl bubnovou sekci ansámblu Ki-Yi Mbock Company, který je mezinárodně renomovaným pilířem afrického divadla i tance.

Zatímco z evropského pohledu nejúspěšnější umělci Afriky se orientují na evropské publikum za cenu kompromisů, Dobet Gnahoré zůstává - přesto, že žije v Marseille - zakotvena svojí tvorbou pevně na mateřském kontinentě. Vedle repertoáru ve své mateřštině zpívá a komponuje v několika dalších afrických jazycích a udržuje si obdivuhodně těsný kontakt s místní kulturou.

026---dobet-gnahore.jpg

Dobet Gnahoré (foto: Angelika Špicarová)

Celý fotoreport z koncertu Dobet Gnahoré v Paláci Akropolis k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Její manžel a kapelník, kytarista Colin Laroche de Féline, je jedním z mála evropských hudebníků, který nezvolil cestu fúze, ale naopak se totálně ponořil do africké hudby. První společné koncerty absolvovali jako duo ve Francii, po návratu do Afriky se stali hlavním magnetem "afrického Midem", největšího veletrhu africké hudby MASA v Abidjanu, hlavním městě Pobřeží slonoviny. Roku 2006 zpěvačka získala cenu BBC World Music jako nejlepší nový umělec, roku 2010 byla vybrána do programu prestižního festivalu a veletrhu Womex.

Vstupenky:

  • 280,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 15.08.2014)
  • 330,- Kč v Paláci Akropolis – k sezení – (prodej do: 15.08.2014)
  • 330,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej od: 16.08.2014)
  • 380,- Kč v Paláci Akropolis – k sezení – (prodej od: 16.08.2014)
  • prodej také v síti Ticketpro